Reglementatori ai pieței Forex

Africa de Sud

Comisia de Supraveghere Financiara din Africa de Sud (FSCA ZA)

FSB este o insitutie independenta, infiintata sa supravegheze sector financiar non-bancar in interesul public, sustinuta in totalitate de catre taxele si impozitele percepute in industrie.

Dupa mai bine de 20 de ani de reglementare a sectorului financiar non-bancar al Africii de Sud, FSB a devenit o autoritate recunoscuta in sectorul sau de activitate atat la nivel local cat si international. De-a lungul timpului a contribuit la stabilitatea industriei in timp ce isi indeplinea mandatul de a proteja consumatorul de produse si servicii financiare.

Australia

Comisia Pietei de Capital si a Investitiilor a Australiei (ASIC)

ASIC este organismul de reglementare a serviciilor corporatiste si a pietei financiare din Australia.

ASIC contribuie la reputatia si bunastarea Australiei prin oferirea asigurarii ca pietele financiare din Australia sunt corecte si transparente, totodata oferind incredere si informand continuu investitorii si consumatorii de servicii financiare.

Bahamas

Comisia Titlurilor de Valoare din Bahamas (SCB)

Comisia Pietei de Capital din Bahamas (“Comisia”) este o institutie independenta infiintata in 1995 ca urmarea Securities Board Act din 1995. Aceasta lege a fost imbunatatita si inlocuita de noua legislatie. Mandatul comisiei este acum definit in Securities Industry Act din 2011 (SIA, 2011). Comisia este responsabila pentru administrarea SIA din 2011 si pentru Investment Funds Act din 2003 (IFA, 2003), ce supravegheaza si reglementeaza activitatea fondurilor de investitii, titlurilor de valoare si a pietei de capital. Comisia a fost propusa pentru aplicarea legii Inspector of Financial and Corporate Services efectiv din 1 Ianuarie 2008 si este responsabila pentru administrarea Financial and Corporate Service Providers Act din 2000.

Obiectivul Comisiei este de a supraveghea si reglementa activitatile fondurilor de investitii, titlurilor de valoare si a pietei de capital, de a proteja investitorii totodata cu sporirea increderii in institutiile publice precum si a integritatii acestor piete.

Belize

Comisia Internationala de Servicii Financiare din Belize (IFSC)

Mandatul IFSC include:

 • promovarea si dezvoltarea Belize ca, centru international de servicii financiare
 • protejarea si cresterea reputatiei Statului Belize ca un centru financiar de off-shore
 • oferirea de servicii de supraveghere adecvate pentru sistemul de servicii financiare internationale
 • formularea de politici si oferirea de consultanta si asistenta guvernului privind cadrul legal al acestor tipuri de servicii
 • colectarea, depozitarea si diseminarea informatiilor intr-un interval de timp rezonabil, tuturor partilor interesate de noile tendinte in sectorul acestor servicii.

Bulgaria

Banca Nationala a Bulgariei (BNB (MiFID))

Obiectivul major al Bancii Nationale a Bulgariei este stabilitatea preturilor prin asigurarea stabilitatii monedei locale. Banca Nationala a Bulgariei accepta crearea si functionarea unor sisteme de plati eficiente si isi exercita autoritatea asupra acestora.

Comisia de Supraveghere Financiara a Bulgariei (FSC BG (MiFID))

Principala misiune a institutiei este sa asiste prin mijloace legale, administrative si informationale mentinerea stabilitatii si transparentei sectorului financiar nebancar si sa asigure protectia consumatorilor de servicii financiare.

Canada

Comisia de Supraveghere Financiara din British Columbia (BCSC)

BCSC este o institutie guvernamentala teritoriala responsabila cu controlul si guvernarea dinamica a pieti de capital datorita autonomiei si ajustabilitatii. Fiind una din agentiile guvernamentale, raporteaza catre legislatia federala responsabila pentru administrarea pietei de capital. Autofinantarea BCSC evidentiaza faptul ca nu platitorii de taxe ci participantii la piata contribuie la functionarea pietei de capital.

BCSC isi asuma responsabilitatea pentru reglementarea pietei de capital in British Columbia prin legislatia Federala a Pietei de Capital.

Protejarea si promovarea interesului investitorilor este obiectivul principal al BCSC care poate fi atins doar prin impregnarea urmatoarelor idei:

 • O piata echilibrata si transparenta ce garanteaza certitudinea si increderea participantilor
 • Dezvoltarea sectorului pietei de capital prin competitivitate si dinamica promovand astfel oportunitati multiple pentru investitorii in piata de capital.

Comisia Pietei de Capital din Ontario (OSC)

Toate pietele de capital din Ontario, incluzand pietele de valori mobiliare, pietele derivate si instrumentele cu venit fix sunt sub reglementarea OSC. Fiind o institutie finantata din surse proprii, OSC este in acelasi timp o institutie guvernamentala. Aceasta inseamna ca OSC este subordonata legislatiei federale respectiv sub Ministerul de Finante.

Atat Commodity Futures Act cat si Securities Act al provinciei Ontario sunt administrate si subordonate acestui organism. De asemenea Business Corporations Act, mai exact cateva din prevederile acestuia sunt controlate si reglementate de catre OSC.

Conform legislatiei OSC, obligatiile sunt stabilite in urmatoarele sectoare:

 • Dezvoltarea si aplicarea de reguli ce sporesc securitatea fondurllor investitorilor
 • Descurajarea practicilor ce duc in eroare investitorii precum si preventia acestora
 • Cultivarea corectitudinii si integrarii in pietele de capital
 • Adoptarea sigurantei investitorilor si increderea in piete.

Organizatia de Reglementare in Industria Investitiilor a Canadei (IIROC)

IIROC isi desfasoara activitatea de reglementator fiind responsabila de intocmirea si punerea in aplicare a legilor privind profesionalismul si modul de gestionare a afacerilor de catre firmele de investitii si a angajatilor acestora precum si de intocmirea si aplicarea regulilor de intergritate a pietei de capital Canadiene privind activitatea de tranzactionare.

Pentru a-si indeplini mandatul de organism reglementator national independent, IIROC este guvernata de principiile integritatii, transparentei si onestitatii.

Cipru

Banca Centrala a Ciprului (CBC (MiFID))

Apararea stabilitatii sistemului financiar constituie una dintre principalele sarcini ale Bancii Centrale a Ciprului. Aceasta contribuie la realizarea acestui obiectiv, inter alia, prin realizarea supravegherii micro-prudentiale si a stabilitatii sistemului bancar.

Comisia Pietei de Capital si a Valorilor Mobiliare a Republicii Cipru (CySEC (MiFID))

Comisia Pietei de Capital si a Valorilor Mobiliare a Republicii Cipru (CySEC) este o autoritate publica supraveghetoare si independenta pentru piata serviciilor de investitii financiare si ale tranzactiilor de valori mobiliare desfasurate in cadrul Republicii Cipriote.

CySEC va executa supervizarea eficienta pentru a asigura protectia investitorilor si dezvoltarea corecta a pietei de capital.

Danemarca

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Danemarca (FSA DK (MiFID))

Misiunea comisiei de supraveghere financiara din Danemarca este de a supraveghea diverse institutii financiare precum bancile, fondurile mutuale, institutiile de credit si companiile de asigurari. Asigurarea solvabilitatii este prioritatea de baza a acestei institutii de reglementare. Activitatea de supraveghere inseamna ca toate institutiile financiare trebuie sa detina fonduri proprii astfel incat sa-si acopere toate riscurile.

Asadar toate pietele de capital din Danemarca sunt controlate de aceasta organizatie. Aceasta supravegheaza de asemenea daca instituiile financiare isi indeplinesc indatoririle si obligatiile cu privire la publicarea tuturor infomatiilor (prospecte, informatii din interior, etc.). In cele din urma toate cazurile de abuz de piata sunt sanctionate de catre Comisia de supraveghere Daneza. In afara activitatii de supraveghere, aceasta institutie contribuie la colectarea de date statistice precum si la asistarea in dezvoltarea legislatiei financiare.

Elvetia

Autoritatea de Supraveghere a Pietelor Financiare a Elvetiei (FINMA)

FINMA isi desfasoara activitatea sa de supraveghetor in interesul Centrului Financiar din Elvetia pentru investitori, creditori si asiguratori.

Obiectivul principal al organismului de supraveghere al pietelor financiare este sa asigure functionarea corespunzatoare al pietelor financiare si protejarea clientilor impotriva insolventei.

Emiratele Arabe Unite

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Dubai (DFSA)

Activitatea economica in spatiul liber din Dubai este reglementata de DFSA.

Managementul resurselor si a valorilor mobiliare, executarea serviciilor bancare, finantele islamice, tranzactionarea actiunilor internationale si a derivatelor cat si sectorul asigurarilor intra sub incidenta si competentele DFSA.

Activitatea DFSA este bazata pe principiul riscurilor si evitarea implicatiilor reglementatoare nenecesare. Mai mult, DFSA precizeaza clar ca obligatiile fiecarei institutii sunt de a se conforma masurilor de risc stabilite de reglementator.

Sub aceste circumstante, prioritatile includ optimizarea riscului de afaceri pentru ciclul economic identificat, evaluarea riscurilor pentru a consolida piata locala si internationala.

Conform DFSA,  eficienta reglementarilor bazate pe modelele de risc este mult mai importanta decat modul de implementare.

Autoritatea Pietei de Capital si a Marfurilor din EAU (SCA UAE)

Atingerea sarcinilor federale a fost dintotdeauna principalul obiectiv al Autoritatii Pietei de Capital si a Marfurilor. Actele sale normative definesc si imbunatatesc cadrul legal al companiilor implicate in sectorul pietelor mobiliare intarind astfel credibilitatea Autoritatii.

Autoritatea se lupta incontinuu sa imbunatateasca administrarea companiilor aflate in subordine, notificandu-le despre conditiile generale si legile federale relevante cat si despre alte acte normative suplimentare.

SCA poate licentia toate pietele de valori mobiliare din EAU ce sunt formate prin interconectarea electronica a institutiilor publice locale.

Managementul pietei va trebui asigurat de Comisiile locale cuprinzand doar acei membrii care nu sunt participanti la piata de capital sub forma de institutii publice-private sau activitati ale caselor de brokeraj.

Principalele obiective al acestei agentii sunt:

 • de a proteja investitorii
 • definirea unui comportament adecvat care promoveaza o afacere corecta si o eficienta a pietei
 • adoptarea de masuri relevante de control.

Banca Centrala a Emiratelor Arabe Unite (CB UAE)

Responsabilitatea principala a Bancii Centrale (CB UAE) este sa formuleze si implementeze politici bancare, de creditare si monetare, pentru a asigura cresterea sustenabila a economiei nationale a UAE intr-o maniera echilibrata.

Banca Centrala (CB UAE) are ca obiectiv mentinerea unui curs fix al monedei nationale (dirham) in relatie cu dolarul american (USD) si de asigura convertibilitatea gratuita a monedei nationale in monede straine, pe langa statutul de "Banca a Bancilor", Banca Guvernamentala si consultant financiar.

Europa

Autoritatea de Supraveghere a Pietei de Capital din Europa (ESMA)

Incepand cu 1 Ianuarie 2011 ESMA a inceput sa functioneze in locul fostei institutii CESR (Comitetul pentru Reglementarea Pietei de Capital din Europa). Cea din urma a fost o institutie independenta la nivelul Comisiei Europene dand nastere ESMA. De atunci ESMA si-a asumat responsabilitatea pentru protectia si suportul stabilitatii sectorului financiar din EU.

Avand o colaborare indeaproape cu EBA, EIOPA si alte organizatii europene pentru supravegherea sistemului bancar, a pietei de asigurari si a pensiilor private, au asigurat ESMA intretinerea unei relatii armonioase in interiorul sectoarelor financiare si a organismelor reglementatoare. Cu toate acestea rolul principal al ESMA ramane neschimbat - de a crea si administra functionarea corespunzatoare a pietelor de valori mobiliare. Aces lucru inseamna sa ofere pietelor unitate, transparenta, eficienta si corectitudine. Imbunatatirea si intarirea sectorului de investitii este o alta prioritate a ESMA.

Germania

Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara (BaFIN (MiFID))

Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara (BaFin) supravegheaza bancile/ furnizorii de servicii financiare, brokerii de asigurari si tranzactionarea cu valori mobiliare.

BaFin opereaza in interesul public. Obiectivul sau principal este sa asigure functionarea corespunzatoare, stabilitatea si integritatea sistemului financiar German. Clientii bancari, detinatorii de asigurari si investitorii trebuie sa aiba incredere in sistemul financiar.

Grecia

Comisia Pietei de Capital a Republicii Elene (HCMC (MiFID))

HCMC (Comisia Pietei de Capital a Republicii Elene) este unul dintre cele doua organisme de reglementare pentru piata financiara din Grecia, cealalta fiind Banca Nationala a Greciei.

HCMC este responsabila pentru supravegherea aplicarii corespunzatoare a legislatiei pietei de capital. Participa decisiv la formarea cadrului de reglementare a pietei de capital, la nivel national, european si international, precum si contribuie activ la operatiunile Consiliului Uniunii Europene, ale ESMA si IOSCO.

Hong Kong

Comisia Financiara PLC (Fina Com)

Comisioa Financiara (FinCom PLC) este prima Institutie neutra pentru Solutionarea Disputelor, ce este dedicata pietei Forex si care isi desfasoara activitatea intr-un mod in care transparenta, rapiditatea si educatia sunt valorile principale.

Comisia Financiara se asigura ca traderii si brokerii beneficiaza de o rezolutie foarte rapida, eficienta, intr-o maniera autentica si impartiala si se asigura ca toti cei implicati in disputa obtin un raspuns bine fundamentat, contribuind per total la cresterea cunostintelor despre Forex.

Comisia Pietei de Capital si a celei Derivate (SFC)

SFC reglemeneaza si supravegheaza operatiunile de pe piata de capital respectiv de pe piata futures, pentru protejarea investitorilor si pentru promovarea Hong Kong ca un centru financiar international, fiind cea mai importanta piata financiara din China.

Insulele Cayman

Autoritatea Monetara a Insulelor Cayman (CIMA)

Pentru a proteja si spori reputatia Insulelor Cayman ca fiind un centru Financiar International, Autoritatea Monetara a Insulelor Cayman are in componenta sa o echipa de oameni foarte bine pregatiti si la curent cu tehnologia existenta, care desfasoara activitati corespunzatoare, efective si eficiente, de supraveghere si reglementare in concordanta cu standardele internationale in vigoare, prin mentinerea unui curs de schimb stabil incluzand aici un management prudential al rezervei valutare.

Insulele Virgine Britanice

Comisia de Servicii Financiare a Insulelor Virgine Britanice (BVIFSC)

Comisia pentru Servicii Financiare din Insulele Virgine Britanice este unicul organism de reglementare a serviciilor financiare al teritoriului.

Comisia pentru Servicii Financiare este agentia responsabila pentru autorizarea si licentierea companiilor sau persoanelor care doresc sa intreprinda afaceri in domeniul serviciilor financiare, pentru monitorizarea mediului in care se desfasoara aceste servicii financiare si pentru a proteja participantii impotriva oricarui serviciu ilegal sau neautorizat care este oferit in si pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice.

Irlanda

Banca Centrala a Irlandei (CBI (MiFID))

CBI este responsabila atat pentru politicile Bancii Centrale cat si pentru reglementarile pietei financiare pentru mentinerea stabilitatii preturilor in Irlanda, prin politici formulate la nivelul Sistemului European (MiFID).

CBI continua sa ofere suport Guvernului pentru a-si indepini rolul privind politicile monetare si programele de criza in relatia cu Banca Centrala Europeana (ECB) si de asemenea continua sa contribuie cu programe de dezvoltare si analiza in cadrul Sistemului European. CBI contiua sa implementeze atat politici monetare standarde cat si non-standarde dar si operatiuni la nivel descentralizat.

Japonia

Agentia de Servcii Financiare a Japoniei (FSA JP)

JFSA tinteste sa contribuiasca la cresterea nivelului de trai al natiunii prin promovarea cresterii sustenabile a sectorului de afaceri si a economiei:

 • prin asigurarea unui model eficient si efectiv de intermediere financiara, asigurarea stabilitatii financiare si a integritatii si transparentei pietei
 • prin utilizarea din economia globala a tuturor factorilor ce contribuie la tehnologii de inovatie financiara, in interesul dezvoltarii sistemului financiar national.

Asociatia Financiara a Instrumentelor Derivate a Japoniei (FFAJ)

Obiectivele principale ale Asociatiei Financiare a Instrumentelor Derivate a Japoniei (FFAJ):

 • Formularea procedurilor de reglementare a membrilor sai, oferindu-le servicii de audit, consultanta si recomandari
 • Gasirea unor solutii rapide la plangerile investitorilor si medierea in relatie cu membrii sai
 • Cercetarea si dezvoltarea atat a pietei financiare derivate locale cat si a celei internationale, prin utilizarea de date statistice si pregatirea de recomandari pentru cresterea sustenabila a industriei financiare
 • Emiterea de publicatii financiare, sustinerea de seminarii si pregatiri profesionale precum si mentinerea relatiei cu publicul prin Website-ul sau.

Letonia

Comisia Pietelor Financiare si de Capital din Letonia (FCMC)

Comisia Pietelor Financiare si de Capital din Letonia este o institutie publica autonoma, care are functia de supraveghere a sistemului bancar din Letonia, a institutiilor de credit, a companiilor de asigurare, a companiilor de brokeraj, a participantilor la piata instrumentelor financiare precum si a fondurilor de pensii private si a institutiilor de plati electronice.

Comisia Pietelor Financiare si de Capital asigura stabilitatea, competitivitatea si dezvoltarea pietelor financiare si de capital, precum si protectia investitorilor, deponentilor si a persoanelor asigurate.

Malta

Autoritatea de Servicii Financiare a Republicii Malta (MFSA (MiFID))

MFSA este singurul reglementator pentru activitati privind serviciile financiare in Malta. Acesta reglementeaza si supervizeaza institutiile financiare si de credit, fondurile de investitii, de hedging respectiv firmele de asigurari si de asemenea activitatea Depozitarului Central.

MFSA emite note de recomandare, monitorizeaza dezvoltarea locala si internationala, lucreaza impreuna cu partile implicate in problemele legislative si joaca rolul principal in formare profesionala. Incurajeaza standarde ridicate de conformitate si gestioneaza departamentul de protectie a consumatorilor.

Marea Britanie

Autoritatea de Supraveghere Financiara UK (FCA UK (MiFID))

FCA reglementeaza industria serviciilor financiare in Marea Britanie.

Obiectivul principal este sa asiguram stabilitatea si buna functionare a pietelor financiare astfel incat consumatorii sa primeasca un serviciu corect. Acest lucru inseamna ca, industria financiara sa functioneze cu integritate, firmele sa ofere clientilor produse si servicii corespunzatoare astfel incat consumatorii sa aiba incredere ca firmele au cele mai bune interese pentru a deservii nevoilor acestora.

Mauritius

Comisia de Servicii Financiare a Republicii Mauritius (FSC MU)

FSC este organismul integrat de reglementare pentru sectorul de servicii financiare (altele decat cele bancare) si a afacerilor globale. FSC licentiaza „dealeri de investitii” si nu brokeri forex.

Reglementarile stricte si supravegherea sunt esentiale pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar. Obiectivul FSC este de a pozitiona Mauritius ca o jurisdictie importanta cu o balanta corecta intre reglementare si dezvoltarea afacerilor.

Noua Zeelanda

Autoritatea Pietelor Financiare din Noua Zeelanda (FMA)

Autoritatea Pietelor Financiare (FMA) s-a construit ca o agentie independenta cu un rol determinant in reglementarea pietei de capital si a serviciilor financiare in Noua Zeelanda.

Ca reglementator al unui sistem bazat pe risc, FMA isi concentreaza resursele acolo unde crede ca exista un risc semnificativ pentru a se atinge obiectivele.

Viziunea principala a FMA este sa promoveze si sa faciliteze dezvoltarea onesta, eficienta si transparenta a pietei financiare.

Registrul Furnizorilor de Servicii Financiare din Noua Zeelanda (FSPR)

Guvernul a creat FSPR ca parte componenta a sa, pentru a face sectorul de servicii financiare mai usor de monitorizat si transparent. Scopul acestei institutii este atat sa ofere publicului larg precum si altori institutii reglementatoare acces la informatii despre furnizorii de servicii financiare cat si pentru a interzice anumitor entitati sau persoane sa ofere aceste servicii.

Rusia

Centru pentru Reglementarea Instrumentelor Financiare OTC (CRFIN)

Centrul pentru Reglementarea Instrumentelor Financiare OTC (CRFIN) este o entitate non-profit, organizata dupa propriile reguli, care tinteste sa acorde piatei de retail Forex o importanta sporita in cadrul industriei financiare din Rusia.

Misiunea principala este crearea de mecanisme pe segmentul de schimburi valutare al pietei Forex care sunt necesare pentru dezvoltarea, transparenta, corectitudinea si performanta mediului de afaceri precum si pentru protectia interesului membrilor participanti.

Seychelles

Autoritatea de Servicii Financiare a Seychelles (FSA SC)

Protectia participantilor din sectorul serviciilor financiare non-bancar din Seychelles, prin construirea unui mediu profesionist si etic.

Rolul Autoritatii de Servicii Financiare (FSA) este de a crea un mediu favorabil pentru cresterea si dezvoltarea industriei serviciilor financiare din Seychelles, concominent cu strategia de dezvoltare economica a tarii si in conformitate cu normele locale si internationale precum si cu Cele mai Bune Practici.

Sf. Vicentiu si Grenadinele

Autoritatea de Servicii Financiare a Sf. Vicentiu si Grenadinele (FSA SVG)

Autoritatea de Servicii Financiare reglementeaza si supravegheaza sectorul serviciilor financiare internationale precum si institutiile financiare non-bancare in concordanta cu legislatia nationala in vigoare si a celor mai bune practici internationale pentru a se asigura ca aceste sectoare au o reputatie buna si contribuie la dezvoltarea economica si sociala a St. Vicentiu si Grenadinele.

Statele Unite

Asociatia Nationala a Pietei Futures (NFA)

Increderea investitorilor este cruciala pentru pietele derivate si cea mai buna cale de a castiga increderea investitorilor este de a asigura faptul ca cele mai inalte standarde de integritate sunt cerute tuturor participantilor si intermediarilor.

Asociatia Nationala a Pietei Futures (NFA) este un organism de sine statator, format pentru Industria Pietei Derivate din U.S. NFA se straduieste in fiecare zi sa supravegheze integritatea pietei, sa protejeze investitorii si sa ajute membrii sai sa-si indeplineasca responsabilitatile de reglementare.

Autoritatea de Reglementare a Sectorului Financiar din SUA (FINRA)

FINRA este cea mai mare agentie independenta ce reglementeaza sectorul pietei valorilor mobiliare a tuturor organizatiilor din Statele Unite. Obiectivele FINRA sunt cele de a proteja investitorii americani prin asigurarea unor operatiuni oneste, corecte, din industria valorilor mobiliare.

Fiecare caracteristica a sectorului de valori mobiliare, incluzand registrarea si instruirea participantilor la piata, elaborarea si aplicarea de reguli precum si legile federale, evaluarea companiilor implicate in acest sector, educarea si instruirea investitorilor, transmiterea de rapoarte de tranzactionare cat si administrarea forumului de solutionare a disputelor, este acoperita de FINRA. Reglementarea contractelor din piata de capital a Statelor Unite este de asemenea sub incidenta si competentele FINRA.

In actualul climat economic global sofisticat, FINRA actioneaza ca o institutie ce reprezinta interesele investitorilor; activitatea sa este concentrata pentru a asigura soliditatea pietei si tinteste catre problemele de reglementare a piatei pentru a proteja piata si investitorii.

Comisia de Tranzactionare a Contractelor Futures a SUA (CFTC)

Misiunea Comisiei de Tranzactionare a Contractelor Futures a SUA (CFTC) este de a promova pietele deschise, transparente, competitive, cu o situatie financiara solida, pentru a evita riscul sistemic si pentru a proteja, participantii la piata si fondurile acestora, consumatorii si a publicului larg, de frauda, manipulare si de practici abuzive legate de instrumente financiare derivate si alte produse care sunt supuse tranzactionarii pe aceste piete.

Comisia Pietei de Capital din SUA (SEC)

SEC in Statele Unite asigura protectia investitorilor, mentinerea unei piete corecte, precum si respectarea adecvarii capitalului. Principalii participanti ai piatei de valoril mobiliare sunt controlati de catre aceasta agentie. Principala preocupare a SEC este de a face cunoscut informatiile cu caracter important, protejarea impotriva fraudelor si corectitudinea relatiilor de afaceri.

Investitorii bine educati si rationali sunt cel mai important mecanism al functionarii unei piete eficiente, deoarece acestia reprezinta o sursa majora de informare. O diversitate informationala aliniata cu reputatia investitorilor este publicata de catre SEC pe site-ul sau, incluzand baze de date cu documente supuse analizei si avertizarii corespunzatoare.

SEC reglementeaza si controleaza piata valorilor mobiliare din Statele Unite in cooperare cu multe alte agentii, incluzand congresul American, o varietate de institutii private si alte organizatii. Un lucru important este acela ca, presedintele agentiei participa impreuna cu alte oficialitati publice, intr-un grup de lucru al pietelor financiare pentru dezvoltarea acesteia.

Suedia

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Suedia (FSA SE (MiFID))

Comisia pentru supravegherea pietelor financiare din Suedia este o agentie guvernamentala. Aceasta lupta sa asigure stabilitatea financiara si drepturile consumatorilor de produse financiare. Fiecare companie implicata in pietele financiare din Suedia se afla sub jurisdictia si supravegherea FSA. Analiza evolutiei pietei, evaluarea soliditatii companiilor, industriei si pietei in general se afla printre prioritatile FSA. Acordand atentie riscurilor si masurilor de control, asiguram conformarea la actele normative in viguare.

FSA licentiaza orice activitate asociata cu serviciile financiare. Competentele legislative ale FSA implica asigurarea unor standarde si amendamente conform actelor normative in viguare. In caz de nerespectare legislatiei aflate in viguare sau de manipulare evidenta a pietei, vor fi demarate investigatii imediat atat asupra persoanelor si companiilor rezidente in Suedia cat si asupra celor nerezidente.

FSA elaboreaza reguli privind contabilitatea si raportarea situatiilor financiare, garantand astfel informarea continua a publicului in legatura cu activitatile desfasurate de companii.

Vanuatu

Comisia de Supraveghere Financiara din Vanuatu (VFSC)

Comisia Serviciilor Financiare din Vanuatu (VFSC) a fost oficial formata in Decembrie 1993, dupa ce parlamentul Vanuatu a emis ordonanta "Vanuatu Financial Services Commission Act No. 35 of 1993". Inainte de aceasta, aceasta institutie se numea "The Registrar of Companies and the Official Receivership Department of the Treasury" pana in 1971, fiind sub administratia Britanica iar mai apoi, dupa independenta din iulie 1980, s-a numit "The Ministry of Finance and Economic Management".

Pe scurt, functia principala a VFSC este sa mentina si sa opereze un Registru efectiv si eficient. In plus are in atributii sa reglementeze si sa supervizeze industria serviciilor financiare non-bancare a Vanuatu. Aceasta functie include promovarea la nivel international a sectorului financiar si protejarea reputatiei acestuia de oameni de afaceri indezirabili.

Cotații live